Om os

Flygtninge i Danmark har mere end nogensinde før brug for samlingssteder, hvorfra de kan protestere mod de stigende parlamentariske og samfundsmæssige indgreb i deres rettigheder!

I Trampolinhuset kan asylansøgere, afviste asylansøgere og flygtninge med opholdstilladelse søge vejledning, udvikle kompetencer, finde fællesskab og bære vidnesbyrd om dansk flygtningepolitiks skyggesider. Alt under ét tag!

Huset arbejder for at forbedre flygtninge og asylansøgeres retssituation, ligeværdighed og deltagelse i det danske samfund gennem rådgivning og kampagner, aktiviteter og events, som dels styrker brugernes faglige kompetencer, sociale netværk og demokratiske medborgerskab og dels udbreder kendskabet til de menneskelige konsekvenser af stramningerne af Danmarks udlændingepolitik.

Huset er et samlingssted for folk på flugt, danske borgere og internationale medborgere, som synes, at den danske asyl- og flygtningepolitik er blevet for stram, og som sammen arbejder for en mere human og inkluderende flygtningepolitik i Danmark.

Baggrund

I december 2020 måtte det selvorganiserede flygtningemedborgerhus Trampolinhuset S/I lukke efter 10 års virke pga. coronakrisen og manglende finansiering. Lukningen af huset efterlod et stort tomrum hos de mange hundreder flygtninge og asylansøgere, som ugentligt besøgte huset for at få juridisk rådgivning, danskundervisning, komme i praktik- og jobtræningsforløb, møde nye venner og danne netværker. I huset fandt børn og voksne, der er flygtet fra krig, fattigdom eller menneskerettighedskrænkelser, et unikt demokratisk fællesskab, hvor de følte sig velkomne og ligeværdige. Et fællesskab, der stod i kontrast til den utryghed og marginalisering, som mange folk på flugt oplever i det danske asyl- og integrationssystem.

For at udfylde tomrummet satte en gruppe tidligere brugere, frivillige og medarbejdere sig i foråret 2021 for at etablere et nyt hus i mere bæredygtig skala. Resultatet var Weekend Trampolinhuset, som i perioden januar 2022–august 2023 lejede Apostelkirkens menighedshus til sine aktiviteter.

I perioden august til oktober 2023 holdt Trampolinhuset til huse i Villa D’Este på det gamle Sankt Hans Hospital i Roskilde en del af udstillingsprojektet Non Performing i Roskilde i samarbejde med Museet for Samtidskunst.

Trampolinhuset leder nu efter en ny base i København og arbejder på at omdanne sig til et selvstændigt kooperativ i 2024. De tjenester, som Trampolinhuset leverer, såsom social og juridisk rådgivning, catering, sprogundervisning, konferencer og workshops om demokrati og inklusion, skal fremover blive indtægtsgenererende, og alle medlemmer vil få en andel.

Trampolinhuset har igennem en årrække haft en ganske særlig betydning for asylansøgerne på Røde Kors’ asylcentre. Uanset tilbuddene på asylcentrene har mange asylasylansøgere brug for aktiviteter og fællesskaber uden for centrene. Her har Trampolinhuset haft en ganske særlig, værdifuld rolle med den meget inddragende og respektfulde tilgang, som huset altid har haft. Trampolinhuset har været et uvurderligt fristed for de mange brugere og en kompetent og vigtig aktør på asylområdet, som Røde Kors har sat stor pris på at samarbejde med.
— Anne la Cour Vågen, Chef for Røde Kors’ Asylafdeling
Der er slet ikke nogen tvivl om, at Trampolinhuset har haft en kæmpe stor betydning for de mennesker, som kommer i huset. Men Trampolinhuset har også haft en mere overordnet betydning for vores samfund ved at møde asylansøgerne og flygtningene som ligeværdige borgere i et demokratisk møde. Og jeg håber meget, og jeg synes også, at jeg oplever det, at det etablerede system er blevet inspireret af den ligeværdighed, som har været fundamentet for Trampolinhuset.
— Johanne Schmidt-Nielsen, Generalsekretær i Red Barnet

Organisation & Aktiviteter

Trampolinhuset er en frivilligdrevet non-profit forening, som ledes og koordineres af Foreningen Trampolinhuset 2021s bestyrelse

Huset holder p.t. en pause for at relokere til København og genstarte som et selvstændigt kooperativ, men tilbyder fortsat visse services og arrangerer fortsat events og kampagner for at forbedre flygtninge og asylansøgeres retssituation, ligeværdighed og deltagelse i det danske samfund. Læs mere her.

Klik her for at se vores lørdagsprogram
Klik her for at se vores events

vores husregler

 

Sponsorer

Trampolinhuset er realiseret med støtte fra:

Bolsjeposen, Carl og Ellen Hertz’ Familielegat, documenta fifteen, Fonden af 20. december, Fuglefonden,
Goethe-Institut, Guldberg Plan Fonden, Hotelejer Andreas Harboes Fond, Novo Nordisk medarbejdernes honorarfond, Østifterne, VMOK Fonden samt private donorer.


Video om det første Trampolinhus


Priser

Det første Trampolinhus har modtaget:

Hal Koch Prisen 2011 · Yggdrasil-prisen 2015 · Bispebjerg Lokaludvalgs Frivillighedspris 2016 · LIVIAprisen 2016 · indstillet til Visible Award 2019 · Dialogprisen 2020


Netværk & partnerskaber

Det første Trampolinhus var en af de grundlæggende støtteorganisationer i Folkebevægelsen for asylbørns fremtid, som fra 2017–2022 arbejdede for at sikre bedre rets- og levevilkår for asylbørn i Danmark.


Læs mere