En hjemkundskabstime i den rigtige retning

En hjemkundskabstime i den rigtige retning

Sarah fra Palæstina drømmer om at åbne en café med kager, men det kræver sprogfærdigheder og kendskab til det danske arbejdsmarked. Derfor er hun taget med Trampolinhusets jobindsats Next Pratice på virksomhedsbesøg hos Jyllinge skole. Trampolinhuset leverer en jobindsats, der er værdifuld for både borgerne og samfundet, lyder det fra LG Insights.

Af Tenna Evron og Christiane Jessen

Praktik i køkkenet er en del af jobindsatsen i Trampolinhuset.

Praktik i køkkenet er en del af jobindsatsen i Trampolinhuset.

Opgaven var klar, som en del af Trampolinhusets Next Practice-forløb, skulle Sarah* være hjemmekundskabslærer i 6. klasse på Jyllinge skole i de næste tre timer. Klassens lærer havde købt ind til den mellemøstlige ret Köfte, og med støtte fra Trampolinhusets personale, skulle Sarah hjælpe 20 elever til at lave arabisk mad til frokost. Eleverne var spændte, selvom de efter at have inspiceret mellemøstlig mad på nettet, var noget nervøs for, at det ‘så for vegetarisk ud’.  

Men før madlavningen kunne gå i gang fortalte Sarah, hvad kultur betyder i Trampolinhuset og hvordan kultur også er at lave mad og smage på retter fra andre lande. Trampolinhuset er nemlig et kulturhus, hvor man bl.a. kan smage på alverdens madlavning.  

Men hvad er et kulturhus egentlig? Spurgte Sarah.  

Det havde eleverne helt styr på: ”Det er det der med blandede kulturer og noget med fællesskab”.   

Værdifuld jobindsats  

Gennem jobforberedende aktiviteter og praktikker får flygtninge i Trampolinhuset hjælp til at springe ud på det danske arbejdsmarked. Trampolinhuset har igennem de sidste tre år udviklet jobindsatsen Next Practice, og her får flygtninge konkret træning i det danske arbejdsmarked. Ud over sprogfærdigheder og samfundsforståelse, tilbyder jobindsatsen business workshops, hvor man øver sig i at gå til jobsamtale:  

“For at kunne komme ud på arbejdsmarkedet skal man kunne forskellige ting, fx skal man kunne gå til en jobsamtale. Helt konkret så spiller vi spillet. Vi beder dem om at gå uden for døren og har så valgt et job, og så er der nogen der spiller dem der ansætter,” siger Simon Christensen, jobkoordinator i Trampolinhuset.  

Træning i jobsamtalen øger mulighederne for at lande jobbet, det giver flygtningene selvtillid og en forståelse for, hvordan man skal sælge sig til jobsamtalen: 

“Det opbygger kompetencer og er empowerment, og skubber folk mere i nærheden af at få et job, som er langt de flestes primære ønske; at blive selvforsørgende”, fortsætter Simon Christensen.  

Jobindsatsen møder også opbakning hos Lars Larsen, direktør i LG Insights, der laver integrationsopgaver for kommunerne.   

Hvad er det særlige som Trampolinhusets jobindsats kan tilbyde?  

”Det helt store mål for integrationsindsatsen er jo at få de nyankomne ud i beskæftigelse. Trampolinhuset hjælper både med at den første træning, men også med at komme ud i den første virksomhedspraktik, og det er meget værdifuldt både for den enkelt borger, men også for virksomheden og samfundet.” 

Hvorfor er virksomhedsbesøg centrale i jobindsatsen?  

“Mange kender ikke til de krav, der stilles ude på virksomhederne, så bare det at komme ud og se en dansk virksomhed og se hvad er det fx for nogle typer af teknologi, hvad er det for nogle krav, man stiller ud på arbejdspladsen. Ved at komme hurtigt ud og få en træning, både i Trampolinhuset, men også ude hos virksomhederne, starter hurtigt processen med at komme ud og få et ganske almindeligt job.” siger Lars Larsen 

Drømmen om et kagehus  

Tilbage i klasselokalet er Sarah i gang med at hjælpe eleverne med at lave dagens ret, som er en klassiker i Sarahs eget køkken: Köfte i tomatsovs med ris. Der bliver skåret, formet, stegt og til sidst arrangeret grøntsager og kød.  

Mens eleverne er optaget med at koge ris og skære grøntsager, går Sarah rundt og hjælper. Det er godt at få trænet dansksprogs-musklerne. Det er ikke hver dag at Sarah skal tale foran 20 6. klasses elever i tre timer, så det kræver ekstra overskud:   

”Det var spændende og sjovt at prøve, men også lidt hårdt. Det er søde børn, men jeg er meget genert og det er svært for mig at tale højt, derfor var det godt, at jeg fik hjælp til at forklare.” 

Men Sarah er klar på at tage udfordringen op en anden dag, men så er der en ting, der skal være anderledes: Der skal være kage på menuen. For Sarah drømmer om at åbne sin egen café med store kager i vinduet.   

Få Sarahs opskrift på köfte

*Af private hensyn er Sarah ikke kvindens rigtige navn, men et pseudonym. Trampolinhuset kender kvindens rigtige navn.  


Støt flygtninges vej i job

Integrationen kommer ikke af selv – men Trampolinhusets jobindsats er et skridt i den rigtige retning. Men vores arbejde jobindsatse er afhængigt af økonomisk støtte fra privatpersoner. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere