Der er stød i kvindeklubben

Der er stød i kvindeklubben  

Trampolinhusets kvindeklub sætter i foråret fokus på kvinder, håndværk og penge. Der findes mange myter om kvinders evner inden for disse temaer, men i kvindeklubben bliver de myter hurtigt sat til skamme. Fredag d. 21. februar var temaet elektriske installationer i hjemmet - og det satte stød i kvindeklubben.  

Christiane Jessen

I kvindeklubben stod på den elektriske installationer i hjemmet. Foto: Christiane Jessen

I kvindeklubben stod på den elektriske installationer i hjemmet. Foto: Christiane Jessen

Hvor mange har arbejdet med elektricitet før?” Tone Olafsen, programdirektør i Trampolinhuset kigger rundt i lokalet. Få nikker ja, men de fleste ryster på hovedet.   

Vi er til kvindeklub i Trampolinhuset fredag eftermiddag, og ‘small classroom’ er fyldt med kvinder fra hele verden, fra Hvidovre til Teheran. Men det bliver hurtigt konstateret. Lige meget hvor man kommer fra, kan udfordringen være den samme: Hvordan forlænger man ledningen på en stikdåse?  

Den lille hverdagsaktivisme  

Trampolinhuset har i foråret fokus på kvinder, håndværk og økonomi. Der er mange myter om, at kvinder er dårlige håndværkere og dårlige til at håndtere penge. Men nu mener kvindeklubben, at det er tid til at modbevise disse myter, og empower kvinderne med tekniske hverdags-skills.  

I de næste næste seks måneder skal kvinderne lære at lave elektriske installationer i hjemmet, hænge lamper op, male vægge, bore huller, læse brugsanvisninger og samle møbler. De skal også lære om det danske skattesystem, hvordan man betaler regninger, skriver e-mails, bruger netbank, og styrer sin egen økonomi. Det er konkret viden, som både er nyttig, hvis man er ny i et land, men også nyttig, hvis man er vokset op I Hvidovre.  

En af kvinderne til eftermiddagens kvindeklub er 31-årige Sara fra Iran. Hun synes, at kvindeklubben i Trampolinhuset er meget vigtigt:  

“Det giver kvinderne selvtillid, og i Iran, hvor jeg kommer fra er der en mangel på den slags viden hos kvinderne, de skal bare være derhjemme. Kvinder burde have de samme muligheder som mændene. Det er unfair, og jeg bliver irriteret bare af at tænke på det. Min far lærte mig at være selvstændig og at få et job.” 

I ‘small classroom’ har kvinderne efterhånden fået skilt stikdåserne ad, de får instruktioner af XX, som viser hvordan man trækker trukket plastikken af ledningen på den helt rigtige måde. Kvinderne lytter efter og går derefter i gang med stor ildhu.  

Soumia og Asseia er også til eftermiddagens kvindeklasse, og de mener, at det er vigtigt med den praktiske viden, og de er glade for kvindeklubben. 

“Vi får nye venner og snakker sammen om asyl og problemer. Det er et rigtig godt, der er lagt i kvindeklubben, vi lærer noget nyt” 

Klubben mødes hver anden og tredje fredag i måneden Foto: Christiane Jessen

Kvinder skal føle sig trygge 

Kvinder, der søger asyl, er meget sårbare under deres flugt, og føler sig heller ikke altid trygge i Danmarks asylcentre. Derfor har Trampolinhuset oprettet en kvindeklub, der tilbyder særlige programmer for kvinder. 

Klubben mødes hver anden og tredje fredag i måneden kl. 16–18 samt den anden lørdag i måneden fra kl. 14–19. Om fredagen tilbyder klubben undervisning om feminisme og menneskerettigheder i vores Kvindeklasse. Den anden lørdag i måneden tilbyder klubben juridisk og sundhedsrådgivning, kropsterapi, workshops, madlavning og fællesskab. 

Kvindeklubben har medlemmer fra hele verden. Nogle af kvinderne søger asyl i Danmark eller har fået asyl, nogle af os bor midlertidig i Danmark eller er født i landet. 

Læs mere om kvindeklubbens program i foråret her  


Læs mere